Få et overblik over fordele og ulemper ved en aldersopsparing

En aldersopsparing er en opsparing, hvor du må spare 28.600 kroner op om året. Det bør derfor ikke være din primære pensionsopsparing, da du helst skal have råd til at spare mange flere penge op. Den kan dog være et godt supplement til din primære pensionsopsparing. Det er derfor en god ide, at du sparer pengene op, hvis du har nogle ekstra. Det kan være svært at skaffe penge, når du først er gået på pension. I denne guide kan du blive klogere på fordelene og ulemperne ved en aldersopsparing.

Fordele:

  • Du skal ikke betale skat af de penge, som du får udbetalt som aldersopsparing. Det betyder, at du kan regne med at få alle de penge udbetalt, som du har indbetalt. Dog kan det være, at du skal betale skat af det beløb, som du har fået i rente.
  • Når du vælger en aldersopsparing, kan du selv vælge, om du vil have alle pengene udbetalt med det samme, eller du gerne vil have et beløb udbetalt hver måned. Det er derfor en fleksibel pensionsordning, der passer til dine behov.
  • Hvis du vil have alle pengene udbetalt på en gang, kan du gøre det, når du har nået pensionsalderen. Du behøver ikke at være pensionist for at få pengene udbetalt, hvis du vil have dem alle sammen på en gang. Det er kun, hvis du vil have et fast månedligt beløb. Selvom du har valgt at fortsætte på arbejdsmarkedet nogle år endnu, vil du stadig kunne få pengene udbetalt.
  • Du opretter en aldersopsparing udenom din arbejdsgiver. Det gør det meget nemt og fleksibelt for dig at oprette den. Du bestemmer selv, hvor mange penge du vil indbetale hvert år.

Ulemper:

  • Du kan ikke trække de penge, som du sætter ind på en aldersopsparing fra i skat. Det betyder, at du ikke får noget fradrag for dem.
  • Du kan kun indsætte 28.600 kroner om året. Det er derfor ikke nok til at være din primære pensionsopsparing, men kan være et godt supplement til en.

En alderspension er altså en meget fleksibel pensionsform, som gør det nemt for dig at få så mange penge udbetalt, som du gerne vil. Det er dog ikke en pensionsform, som du kan bruge, hvis du kan spare mere end 28.600 kroner op om året. Der vil det være bedre for dig at vælge en anden form og så supplere med en aldersopsparing.

Fordelen ved at vælge, om du vil have alle pengene udbetalt med det samme, eller at få et beløb over en årrække er, at du kan vælge, når du nærmer dig pensionsalderen, hvordan du gerne vil gøre det. På det tidspunkt har du et langt bedre overblik over din økonomi. Det er derfor en rigtig god mulighed for dig.

Når du får alle pengene på en gang, kan det gøre det muligt for dig at gøre en stor investering, der kan gøre det nemmere for dig rent økonomisk, når du bliver pensionist. Når du får pengene udbetalt hver måned, ved du, hvad du har at gøre med.